Beijing – Vecka 8 & 9

Ytterligare 2 veckor har sprungit förbi och jag har varit här i över 2 månader nu. Senaste veckorna har dagarna varit ganska så sega och känts långa, men när en vecka har gått så funderar jag vart tiden har sprungit iväg.

Jag har lärt mig (läs håller på att lära mig) spela mahjong. Det visade sig att man inte spelar det på samma sätt som jag trodde, d.v.s. att man bygger ett litet berg (sköldpaddan) och sedan letar man par mellan brickor som ligger fria. Det riktiga sättet att spela är lite mer avancerat. Det krävs fyra spelare (varken mer eller mindre), sedan bygger man “kinesiska muren”: en fyrkant med 17×2 brickor i varje sida. Sedan slår man två tärningar, två gånger för att bestämma vart man ska börja plocka brickor. Varje spelare ska ha 13 brickor och man plockar fyra åt gången tills den sista brickan. När det är ens tur tar man en ny bricka från muren och slänger sedan en man inte vill ha. För att kort beskriva spelat så kan man säga att det är en blandning av domino och “finns i sjön”. Det går ut på att få (minst) tre av samma typ, eller tre i följd. Har man två av samma typ och en annan spelare kastar en sådan bricka får man blocka upp dem och man behöver inte räkna med dem som sina brickor. När de brickor man har kvar på handen är tre av samma typ, eller tre i följd plus att man har ett par, då har man vunnit. Klart som korvspad, eh?

Förra veckan spelade vi även pingis. Jag överraskade nog mina kollegor lite, de hade nog inte räknat med att jag skulle spela så bra (allt är relativt) som jag gjorde. J-O Waldner är lite av en legend här och alla på jobbet kände till honom. Han känd som 老瓦 Lao Wa – “Gamle Wa(ldner)” eller 常青樹 Chang Qing Shu – “Det ständigt gröna trädet”.

Igår var jag och såg på “Metal Growl 2”. Det var en mindre spelning på ett klubb med kinesiska metalband. Det var helt klart en positiv överraskning med tanke på vad jag läste i en artikel om metal scenen i kina: 

“The Linkin Park show will help the modern metal scene by showing people what metal should be and what a metal show should look like.”

Det var ett av banden som helt klart av inspirerad av dem, men de var ändå runt 2.5 gång hårdare. Det var ett litet äventyr att ta sig till klubben. Jag hade skrivit ut adressen på kinesiska och även en karta. Men taxi chaffören hittade bara till rätt gata och han visste inte om vi kom från öst eller väst på kartan, så jag irrade runt ungefär en timme innan jag hittade rätt. Mina kollegor sa att det skulle ta runt 40 minuter i taxi att ta sig dit från lägenheten och tyckte att jag skulle åka kommunalt istället, så att det inte skulle bli för dyrt. 40 minuter är ungefär 40 juan, vilket blir typ 46 SEK. Så jag skrattade lite och sa att jag tar nog taxi ändå.

Lite bilder från veckorna; räkor till hotpot’en (typ fondue fast starkare), ALL disk jag genererat under två månader, pingis, min första (men absolut inte sista) mahjong vinst,  

    

2 thoughts on “Beijing – Vecka 8 & 9”

  1. Tjena! visst är mah jong roligt? tydligen så har vi inte spelat med samma regler dock, eftersom jag inte helt känner igen dem.. Jag spelade med hongkong-regler, kan du fråga vad era regler heter? (finns traditional chinese, trad. japanese, och ett gäng andra, förutom hk.)
    Hur som helst så har jag en låda med brickor, så när du kommer tillbaka så får vi leta reda på två till att spela med! Inte kunnat spela på en massa år nu, så vi får väl se hur mkt jag kommer ihåg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.